ΓΙΑΤΙ ΟΡΙΣΜΕΝΑ ΠΑΙΔΙΑ ΦΟΒΟΥΝΤΑΙ ΤΟΥΣ ΚΛΟΟΥΝ; (Κλόουν-Φοβία)

ΓΙΑΤΙ ΟΡΙΣΜΕΝΑ ΠΑΙΔΙΑ ΦΟΒΟΥΝΤΑΙ ΤΟΥΣ ΚΛΟΟΥΝ;

Είναι πολύ συνηθισμένο αρκετά παιδιά αλλά και ενήλικες να φοβούνται τους κλόουν (βλ. clown). Στην ουσία αυτό οφείλεται σε μια υπαρκτή και επιστημονικά αναγνωρισμένη φοβία που ονομάζεται coulrophobia.

Σύμφωνα με τους ψυχολόγους αυτό που προκαλεί την φοβία είναι το έντονο βάψιμο, η περούκα και γενικότερα η μορφή του Κλόουν. Στο παιδικό μυαλό τους νομίζουν ότι είναι μια φιγούρα που σκοπό έχει να σε κοροϊδέψει, να σου βάλει τρικλοποδιές ή να κάνει και άλλα κακά πράγματα. Τα αρκετά μικρά παιδιά μπερδεύονται από την εικόνα ενός κανονικού ανθρώπου που έχει πάντα το ίδιο χαρακτηριστικό στο πρόσωπο του, το χαμόγελο. Τα μεγαλύτερα παιδιά που μπορεί να έχουν εμπειρίες από ταινίες, βιντεοπαιχνίδια, που συχνά δείχνουν κλόουν με κακά ένστικτα και αποτρόπαιες πράξεις μπορούν πιο εύκολα να είναι επιρρεπή σε τέτοιες συμπεριφορές.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα όταν δουν κλόουν να κλαίνε, να παρουσιάζουν σημάδια εφίδρωσης, θυμού, να τα πονάει η κοιλιά τους και να θέλουν να εγκαταλείψουν τον χώρο που βρίσκεται ο κλόουν. Θέλουν τον χρόνο τους να εξοικειωθούν με τον κλόουν και να καταλάβουν ότι ο σκοπός του είναι να τους κάνει να διασκεδάσουν. Οι γονείς μπορούν μέσω της συζήτησης να βοηθήσουν τα παιδιά να αποδεχτούν τον κλόουν ευκολότερα. Μπορούν να εξηγήσουν στα παιδιά τους ότι ο κλόουν είναι ένας άνθρωπος που απλά βάφεται για να γίνει πιο αστείος στα παιδιά.

Επίσης μπορούν να δείξουν φωτογραφίες από κλόουν στα παιδιά ή ακόμα και να ντυθούν και οι ίδιοι στο σπίτι με κάποια στολή και να παροτρύνουν τα παιδιά να παίξουν και να κάνουν όλοι μαζί κάποιες δραστηριότητες. Σημαντικό είναι να μην πιέζουμε τα παιδιά, να τους δίνουμε τον χρόνο να αποδεχτούν και να καταλάβουν τη σημασία του κλόουν και να τα βοηθήσουμε να αναπτύξουν συνεργασία μαζί του.

Leave a comment

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.