ΓΙΑΤΡΟΙ ΚΛΟΟΥΝ

Όσοι έχουμε βρεθεί σε θαλάμους νοσοκομείων έχουμε δει φυσικά γιατρούς. Πάντα σοβαρούς ντυμένους με κουστούμι και από πάνω την λευκή ρόμπα με το στηθοσκόπιο περασμένο στο λαιμό τους.

Πως θα σας φαινόταν όμως εάν στο δωμάτιο του νοσοκομείου έμπαινε ένας γιατρός φορώντας ρούχα κλόουν κάνοντας γκριμάτσες και λέγοντας αστεία και στα χέρια του κρατούσε εργαλεία για να κάνει μαγικά κόλπα ενώ στο λαιμό του θα είχε κρεμασμένη μια μεγάλη καραμούζα;

Κάτι τέτοιο θα σας φαίνονταν σενάριο φαντασίας. Και όμως αυτοί η γιατροί κλόουν υπάρχουν πάνω από 20 χρόνια είναι πολλοί και βρίσκονται παντού.
Όλα ξεκίνησαν από μια ιδέα του επαγγελματία κλόουν Michael Christensen όπου άρχισε να δουλεύει αρχικά στο Babies and Children Hospital του Columbian Presbyterian Medical Center της Νέας Υόρκης.

Αμέσως τράβηξε τα βλέμματα του κράτους και μεμονωμένων καλλιτεχνών και πολιτικών παραγόντων όπως η Χίλαρυ Κλίντον, ο Πωλ Νιούμαν, και ο Τομ Χανκς.
Το 1993 στην Ελβετία άρχισαν να εξειδικεύονται οι “doctor dreams”.

Σήμερα οι γιατροί κλόουν που είναι ιδικά εκπαιδευμένοι επιστήμονες στο κομμάτι της θεραπείας μέσου του γέλιου και κάνουν επισκέψεις σε παιδιά, σε νοσοκομεία και στις οικογένειές τους σε χώρες, όπως στην Ελβετία, την Αγγλία, την Ισπανία, την Ιταλία, τη Λευκορωσία, τη Γαλλία, την Κίνα, την Τουρκία και στην Ελλάδα στην παιδιατρική κλινική του “ΑΧΕΠΑ” της Θεσσαλονίκης.

Σύμφωνα με έρευνα του Columbia University, το γέλιο μπορεί να προκαλέσει μέχρι και 20% μείωση των φαρμάκων, κυρίως των αναλγητικών, και 50% μείωση της νοσηλείας των παιδιών.

Το συγκινητικό είναι και το μήνυμα που έχουν γραμμένο στης ρόμπες τους και λέει “Προσοχή! Η καλή διάθεση μπορεί να είναι επικίνδυνη για την ασθένειά σου”.

No Comments Yet.